Valentijnsdag is de dag waarop de liefde gevierd wordt! Op deze dag laat je jouw geliefde weten dat je om hem of haar geeft, of je stuurt juist een anoniem kaartje naar iemand op wie jij een oogje hebt. Vind je het nog lastig wat je precies op de kaart gaat schrijven? Geen paniek: wij helpen je om de perfecte kaart naar jouw Valentijn te sturen.

De oorsprong van Valentijnsdag

Valentijnsdag is ontstaan als eerbetoon aan Sint Valentinus, een Italiaanse bisschop uit de 3e eeuw na Christus. De legende gaat dat het klooster waar hij verbleef een prachtige bloementuin had waar jonge paartjes graag in wandelden. Sint Valentinus gaf elk paartje een mooie bloem, die stond voor trouw en genegenheid

Na zijn dood op 14 februari, rond het jaar 270, werd zijn graf drukbezocht, vooral door verloofden die zijn zegen wilden over hun aanstaande huwelijk.

Valentijnsdag zoals we die nu kennen ontstond in de 19e eeuw in Engeland en verspreidde zich van daaruit naar andere Engelstalige landen. Pas aan het einde van de 20e eeuw werd dit gebruik populair in Europa en de rest van de wereld. Echt iets van deze tijd dus!

Valentijn 2

Zeg het met een kaartje

Vind je het nog lastig om te bedenken wat je op de kaart schrijft? Geen nood, wij hebben voor jou de beste tips op een rij gezet.

Tip 1: Stuur het in een geheime code zodat alleen jouw geliefde het kan lezen. Verpak de boodschap in zinnen die alleen jullie twee begrijpen, zo bevestig je dat jullie elkaar echt door en door kennen. En als je heel creatief bent, maak er dan een rebus van. Zo zie je de boodschap pas als de puzzel is gekraakt. En voor alles geldt dat je iets meer waardeert als je er een beetje moeite voor moet doen!

Tip 2: ga je toch voor een ‘gewone’ tekst, maar weet je nog niet zo goed wat je op de kaart schrijft? Gebruik bijvoorbeeld een strofe uit jouw favoriete liefdesgedicht, of een songtekst van een nummer waar jullie allebei van houden. Als je niet zo’n poëet bent, houd dan in ieder geval het volgende in gedachten: houd de tekst persoonlijk, dat is veel romantischer dan een cliché als ‘rozen verwelken, schepen vergaan’. Beschrijf bijvoorbeeld een bijzonder moment dat jullie gedeeld hebben, of schrijf op wat je zo leuk aan hem/haar vindt. Voor je het weet is de kaart volgeschreven!

Valentijn 3

Met de postbode of iets originelers?

Wanneer de kaart af is komt de volgende stap: verstuur je de kaart met de post of geef je de kaart op een andere manier aan jouw Valentijn? Wanneer je hem of haar echt wil verrassen dan is het leuk om de kaart op een bijzondere plek te verstoppen. Wat een verrassing als jouw geliefde de broodtrommel opent en daarin een kaartje vindt! Of op de autostoel als diegene ’s ochtends naar het werk rijdt. Wanneer je de kaart per post stuurt, dan kun je een persoonlijk gebaar toevoegen door de kaart met jouw parfum te besprenkelen.

Hopelijk biedt dit je genoeg inspiratie om er een onvergetelijke Valentijnsdag van te maken. En wie weet ontvang je zelf ook wel een kaartje, toch elk jaar weer spannend!