Door de maatregelen die de verspreiding van Corona moeten tegengaan, zullen we met z’n allen veel tijd thuis door moeten brengen. Samen met je gezin, huisgenoten, of misschien wel alleen. Niets gaat zoals je gewend bent en de normale regelmaat ligt overhoop. Dat alles kan voor sommige mensen best heel lastig zijn. Daarom is het in deze tijd belangrijker dan ooit om veel liefde en begrip voor elkaar te tonen en elkaar waar mogelijk een handje te helpen. Niet alleen je huisgenoten, gezin of familieleden, maar ook je vrienden en je buren. Daarom geven we je hier wat tips waarmee je wat positiviteit kan verspreiden!

Lief zijn voor je huisgenoten

Soms is het lastig om met z’n allen de hele dag in hetzelfde huis te zitten. De spanningen kunnen nog wel eens oplopen. Vooral in deze rare tijden is het dus belangrijk om lief te zijn voor elkaar en begripvol te blijven. Verras je vriendin eens met een lekker ontbijtje of lunch, of plak een briefje met een lief berichtje op de koelkast. Maak de provisorische werkplek van je huisgenoot net iets comfortabeler, of zucht alleen inwendig als jij degene bent die de uitgevallen wifi alweer moet fixen. Neem de kids even mee de tuin in, zodat je partner rustig dat zakelijke telefoongesprek even kan afronden, of haal je beste peptalk tevoorschijn als je medethuiswerker de motivatie even helemaal kwijt is.

Laat het nieuws even voor wat het is en zet ’s avonds de tv eens uit. Dat doet wonderen voor je stressniveau! Regel zo’n pakje vragenkaartjes die zijn bedoeld om je gesprekspartners beter te leren kennen. Zo heb je het eens even niet over Corona of je werk! Speel ’s avonds met het hele gezin een ouderwets bordspel, of organiseer een filmavond. Door goed naar elkaar te luisteren, begrip te tonen, vaker dingen samen te doen, of juist de ander even de ruimte te geven, zul je merken dat jullie hechter uit deze periode komen 😊.

Vriendelijk gebaar 02

Zeg het met een kaartje!

We sturen tegenwoordig minder vaak een kaartje en versturen eerder een appje of doen een belletje. Maar weet je nog hoe leuk het is om een mooie kaart van iemand te ontvangen? Het laat zien dat je moeite voor iemand hebt gedaan en het is in deze tijden extra fijn om te laten weten dat je aan iemand gedacht hebt.

Steek iemand een hart onder de riem en probeer ze met kleine gebaren door deze periode heen te loodsen. Zitten jouw grootouders in een verzorgingstehuis? Reden te meer om ze een tastbare, persoonlijke boodschap te sturen. Of ga terug naar vroeger en maak van jouw vrienden echte penmaatjes! Verstuur kaartjes met een warme boodschap of een goede quote, of stuur juist een gekke kaart met een grappige tekst om iemand op te vrolijken.

Misschien vind je het leuk om een kaart naar een eenzamere oudere in een bejaardentehuis te sturen, of mensen die in het ziekenhuis liggen. Via Google vind je snel genoeg leuke initiatieven. Ken je een familielid, buur of bekende die in de zorg werkt? Verras deze dan eens na een zware dag werk met een mooie kaart, of een kaart met bloemen. Vooral zij hebben deze extra steun hard nodig.

Start een opa en oma-vlog

Het is voor zowel opa en oma als de kleinkinderen enorm leuk om met elkaar op stap te gaan. Lekker pannenkoeken eten, naar de speeltuin, of gewoon thuis samen spelen. Supergezellig! Maar nu dat allemaal even niet kan, kun je wel opa en oma (digitaal) naar de kinderen brengen. Maak een dagelijkse vlog voor opa en oma! Werk samen met je kinderen aan grappige en korte filmpjes over wat zij die dag gedaan hebben. Maak het zo gek en bont als je wilt: maak filmpjes als ze buitenspelen, als ze aan het knutselen zijn of aan het leren. Zo kunnen opa en oma toch nog een beetje bij jullie zijn. Nog een digitaal idee: spreek af om via Skype samen te ontbijten. Maak er een gezellig ontbijt van, met de tafel vol broodjes en beleg, sinaasappelsap en een kop koffie.

Vriendelijk gebaar 03

Verras een buur met een boodschapje of een fijne pan eten

Ben jij dol op koken, of vind je het geweldig om cupcakes te bakken? Hoewel je nu je vrienden of familie even niet met deze baksels kunt verrassen, kun je er wel iemand uit de buurt blij mee maken. Ken jij een eenzame oudere in de buurt, of iemand die niet zo mobiel is? Breng dan eens een lekkere pan soep langs en maak een klein praatje. Zet de pan wel voor de deur neer, net als de postbode nu met pakketjes doet, houd die 1,5 meter afstand en ga niet naar binnen. Dezelfde mensen zijn waarschijnlijk ook enorm geholpen met een klein boodschapje die jij makkelijk even mee kan nemen van de supermarkt.

Nog een leuk idee is het opzetten van een buurtapp, samen met een aantal mensen uit jouw wijk die graag koken. Zo kun je afspraken maken wie welke dag aan de slag gaat. Een online kookclubje, die elke dag iemand uit de buurt kan verrassen met een verse maaltijd of heerlijk baksel. Zo maak je niet alleen de dag van een eenzaam iemand een stuk beter, je leert ook nog eens je buren beter kennen. Wie weet, als dit allemaal voorbij is, kunnen jullie een grootse buurtbarbecue organiseren 😊.

Ken je nou zelf geen mensen die wel een handje kunnen gebruiken? Ga dan eens naar https://www.samensterktegencorona.nl/. Daar kun je gratis een poster bestellen waarmee jij kan aangeven dat je graag iemand hulp biedt! Supergoed initiatief!

 

Als we een beetje op elkaar passen en rekening met elkaar houden, komen we deze vreemde tijden samen wel door. Gelukkig zien we in tijden van crisis ook meteen veel vriendelijkheid en creativiteit en als we ons daar op richten, komt het met de positiviteit wel goed! Heb jij nog meer leuke ideeën waarmee we het leven nu wat mooier kunnen maken? Laat het ons weten, zo helpen we elkaar. En vergeet niet, van een vriendelijke daad word je zelf ook blij!