Moederdag staat weer voor de deur en ook Vaderdag laat niet lang meer op zich wachten. Een bezoekje is niet altijd een optie, maar gelukkig kun je de afstand goed overbruggen met een mooie wenskaart. Zo laat je je vader of moeder, opa of oma weten dat je aan ze gedacht hebt en we weten allemaal hoe fijn ze dat vinden! Op een kaart moet wel een leuke tekst komen en dat vind niet iedereen even makkelijk. Wat moet je in vredesnaam schrijven? Wij geven je inspiratie voor een tekst waarmee je jouw familie blij gaat maken.

Wat schrijf ik op m’n kaartje?

Laten we wel wezen, dat je überhaupt een kaartje stuurt vinden ze waarschijnlijk al hartstikke leuk. Een persoonlijke tekst maakt het alleen maar beter. Maar wat schrijf je nou? Het gaat altijd om het gebaar, dus eigenlijk maakt het weinig uit. Overdenk het niet. Het belangrijkste is dat je het persoonlijk maakt en je authentiek blijft. Is jullie relatie wat ingewikkeld, of niet zo uitbundig? Voel je dan niet verplicht om dingen te schrijven die je niet voelt. Wees warm en oprecht en richt je op iets positiefs. Of wens ze gewoon een hele mooie dag toe.
Weet je het nog steeds niet? Dan geven we je inspiratie voor een superleuke Moederdag- of Vaderdagkaart. Natuurlijk ook geschikt voor opa’s, oma’s, schoonmoeders en -vaders, en andere mannen en vrouwen die de rol op zich hebben genomen!

1. Vertel dat je het jammer vindt dat je niet langs kunt komen en je hem of haar graag weer eens wilt zien.

2. Zijn ze in het afgelopen jaar grootouders geworden? Feliciteer met hun nieuwe baan of vertel hoe goed ze het doen. Maar benadruk in ieder geval niet dat ze nu wel echt een beetje oud worden…

3. Haal een herinnering op. Denk aan iets wat jullie samen gedaan hebben en waar je nog met plezier aan terugdenkt. Een fijne vakantie, een grappige gebeurtenis, of een gezellig dagje uit.

4. Maak een grapje. Iedereen lacht graag, dus probeer een glimlach op het gezicht van je moeder of vader te toveren. Of laat ze schaterlachen, nog beter! 😊

5. Vertel dat je je vader of moeder waardeert. Verwijs naar de dingen waar hij of zij je in het afgelopen jaar mee geholpen heeft en bedank ze daarvoor.

6. Houd het simpel. Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan je vader of moeder denkt? Gebruik dat, want die gedachte komt uit je hart. Is dat: “Ik hou van jou”? Geen zorgen, ze raken het nooit zat om dat te horen.

7. Zeg gewoon dat je je ouders (of grootouders) geweldig vind.

dad is the sweetest

8. Is jouw vader of moeder degene die je belt als je blij bent? Of verdrietig? Als je een probleem hebt, een besluit moet nemen, of gewoon even moet spuien? Bedank ze daarvoor.

9. Moedig ze aan om hun eigen ding te doen! We vergeten het wel eens, maar onze ouders en grootouders hebben ook hun eigen leven. Zijn ze actieve vrijwilligers? Willen ze iets nieuws leren? Vind je het geweldig dat ze nieuwe vrienden maken? Is een van de twee net met pensioen en blijkt dat best wel pittig? Je ouders moedigen jou aan, dus doe dat ook eens voor hen.

10. Is er een eigenschap die je bijzonder waardeert in je (groot)ouders? Zijn ze supergrappig, slim, stoer, zijn ze het hart van jullie familie, staan ze altijd voor je klaar? Doe daar iets mee.

11. Zitten je ouders op een taalcursus? Schrijf de kaart dan in die taal! Google Translate of DeepL kunnen je daarbij helpen.

12. Hebben je (groot)ouders je veel geleerd over het ouderschap en maakt dat jouw taak als (nieuwe) ouder een stuk makkelijker? Is er op dat gebied dit jaar iets bijzonders voorgevallen?

13. Hoe besteden ze hun tijd? Hebben ze een leuke hobby of passie? Een huisdier waar ze gek op zijn? Koken ze graag, zitten ze op een zangkoor, of sparen ze voor een spannende reis naar Japan ? Kijk of je een kaart kan vinden die daar naar verwijst of zeg daar iets over.

14. Houd je niet van serieus? Misschien hebben jullie een inside joke, zo’n grapje die alleen jullie gezin, of jij en je pa begrijpen? Doe daar iets mee!

15. Hebben je schoonouders je met open armen in de familie opgenomen? Hebben ze het enorm goed gedaan met hun kind en pluk jij daar nu de vruchten van? Is je schoonmoeder gewoon een hele leuke schoonmoeder?

16. Hebben jullie elkaar lang niet gezien? Zeg dan dat je daar naar uitkijkt. Misschien heb je al een idee voor wat je die dag met elkaar kan gaan doen, of beloof je zelfgebakken koekjes of een flesje wijn mee te nemen.

Cardeau Moederdag Vaderdag

Geef het iets extra’s

Wil je nog je met je kaartje nog een stapje verder gaan? Door een kleinigheidje aan je kaartje toe te voegen geef je hem net iets extra’s. Deze ideetjes passen allemaal door de brievenbus!

1. Heb je kinderen? Zet ze dan aan het werk met potloden, viltstiften, lijm, schaar en wat je nog meer in huis hebt, en vraag ze een kunstwerkje voor oma, opa, overgroot-oma of -opa te maken! Ze kunnen natuurlijk ook confetti maken of uit gekleurd papier hartjes knippen.

2. Kan je zelf mooi tekenen? Maak dan een persoonlijke tekening die bij de ontvanger past. De favoriete bloemen van je moeder, de hond waar jouw opa zo gek op is, of teken een jeugdfoto van die bijzondere gezinsvakantie na.

3. Een leuk tijdschrift dat bij de interesses van de ontvanger past.

4. Een boek is altijd goed.

5. Chocolade of ander snoep.

6. Een paar gedroogde bloemen.

7. Een leuke nieuwe foto van jou (En als je die hebt je hele gezin. Of je hond.)

8. Is de ontvanger een creatief type, of iemand die graag bezig is? Kan je daar iets mee? Een kleurboek voor volwassenen bijvoorbeeld?

9. De belofte voor een gezamenlijk uitje zodra jullie elkaar weer zien. Doe je je moeder een high-tea cadeau? Print een foto van een cupcake uit en schrijf je verrassing op de achterkant. (Of laat je kids hem tekenen.) Ga je met je vader naar een museum? Regel een wenskaart en verwerk een foto van de tentoonstelling erin. Neem je ze mee naar een workshop? Doe een raadselachtige aanwijzing in de envelop!

Met deze ideeën lukt het je vast om dit jaar iets moois van je Vader- of Moederdagkaart te maken. Het hoeft niet perfect te zijn, zolang het maar persoonlijk is. Maar wat je ook zegt, waarderen doen ze het sowieso!