Een verjaardag zonder taart en een verjaardagskaart is als kerstmis zonder kerstboom. Een verjaardagskaart is de perfecte manier om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt als je niet op de verjaardag kan komen, of de jarige alvast te waarschuwen voor jouw komst. Een kaart is bovendien heel persoonlijk. Je zoekt allereerst een kaart die past bij de persoonlijkheid van de jarige, en met jouw handgeschreven boodschap zet je de jarige echt even in het zonnetje. Maar wat zet je dan in een verjaardagskaart?

Een korte geschiedenisles

Waar de verjaardagskaart precies vandaan komt, is onduidelijk. Wel weten we dat de Romeinen al verjaardagen vierden, zelfs met hun eigen variant van een verjaardagstaart. Men denkt dat de eerste verjaardagskaart in de negentiende eeuw werd verzonden in Engeland. In die tijd werd de jarige meestal persoonlijk gefeliciteerd, maar als je niet aanwezig kon zijn, stuurde je een felicitatie op papier om te laten weten dat je aan degene dacht.

Klein maar fijn

Een verjaardagskaart is dus iets persoonlijks, een fysieke manifestatie van wat jij over de jarige denkt. Je kiest een design dat bij degene past: iets vrolijks, iets humoristisch of juist een elegante kaart. Het design zegt al heel veel. Kies je voor een kaart met een mooi design, eentje die al genoeg zegt? Dan kun je de persoonlijke boodschap in de kaart kort en simpel houden. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als ‘Happy, Happy Birthday!’, ‘Hiep Hiep Hoera!’ of de Nederlandse klassieker ‘Gefeliciflapstaart!’

Verjaardag

Een mooie boodschap voor een nieuw jaar

Een verjaardagskaart is ook een mooi moment om het feestvarken een mooie boodschap mee te geven voor het nieuwe jaar. Zo kun je de jarige een jaar vol liefde en geluk toewensen, of de carrièretijger een succesvol jaar. Of giet het in een reis-sausje als de jarige gek is op reizen. Zo kun je gemakkelijk een persoonlijke twist geven aan jouw boodschap.

 • Gefeliciteerd! Moge al je wensen en dromen uitkomen in jouw nieuwe jaar!
 • Een nieuw jaar vol avontuur en kansen wacht op je! Vier het begin met veel taart!
 • Jouw verjaardag is de eerste dag van een 365 dagen tellende reis! Geniet ervan!

 

Humor op de verjaardagskaart

Is het je wel eens opgevallen dat veel verjaardagskaarten de spot drijven met ouder worden? Humor werkt altijd erg goed op een verjaardagskaart, of dat nu op de voorkant of in de boodschap is. Gebruik bijvoorbeeld een inside joke tussen jou en de jarige, of een quote uit zijn favoriete film of serie.

 • “I’m going to give you a birthday present you can’t refuse” (The Godfather)
 • “We’re gonna need a bigger cake.” (Jaws)
 • “Keep your friends close, but your cake closer.” (The Godfather II)
 • Alweer jarig? Was je vorig jaar nog niet oud genoeg?
 • Ouder worden is onvermijdelijk, maar volwassen worden is een optie
 • Gefeliciteerd! Moge je Facebook gevuld worden met berichten van mensen die je amper kent.
 • Vandaag ben je ouder dan gisteren, en jonger dan morgen, gefeliciteerd!
 • Jouw leeftijd geeft alleen maar aan hoelang de wereld al van jou heeft kunnen genieten. Op nog vele jaren!

Lieve teksten

Soms is een kaart meer dan alleen een groet of verjaardagswens. Soms wil je de jarige gewoon vertellen dat je heel erg van hem of haar houdt, of dat je altijd aan hem of haar denkt, niet alleen op de verjaardag.

 • Bij jouw verjaardag sta ik even stil, omdat ik je met heel mijn hart het allerbeste wensen wil.
 • De mooiste jaren van het leven beginnen elk jaar opnieuw.
 • Een fijne verjaardag voor de allerleukste en allerliefste [naam] die ik ooit heb ontmoet.
 • Ik wens je een dag vol blijdschap en een jaar vol geluk!

Zo zie je maar: met een verjaardagskaart kun je alle kanten op. Dus zoek een mooie kaart en tekst uit en verras het feestvarken op zijn of haar speciale dag!