De herfst is al weer flink onderweg en binnenkort breken ze dan toch echt weer aan: de winterdagen! De tijd van Sinterklaas en kerst, koude neuzen en warme chocolademelk. Samen dineren en genieten van gezelschap en winterse gezelligheid. Helaas zijn deze dagen niet voor iedereen even gezellig, en dat geldt dit jaar dubbelop. Veel ouderen en kwetsbaren zullen door de Coronacrisis de komende tijd nog meer thuis doorbrengen dan normaal, misschien zelfs zonder familieleden en vrienden. Omdat we willen helpen de eenzaamheidsepidemie te bestrijden, maakt Cardeau zich dit jaar sterk om samen met jullie iets tegen de eenzaamheid te doen. In december zullen wij een speciale kerstactie doen, maar ook jij kunt heel veel doen om eenzaamheid bij anderen te verlichten. Daarom geven wij je deze maand alvast wat tips waar jij zelf mee aan de slag kunt!

Kaartje tegen eenzaamheid 4

Actie in december!

Dit jaar is voor veel mensen zwaar geweest, maar vooral voor ouderen en kwetsbare mensen. Door de steeds terugkerende vlagen Corona zitten zij vaak thuis, omdat ze om hun gezondheid te beschermen de deur niet uit kunnen. Maar er zitten ook veel mensen thuis die familieleden in het buitenland hebben, of hun vrienden al lang niet meer hebben gezien, omdat ze thuiswerken en de horeca gesloten of aan banden gelegd is. Daarom willen wij in de maand december extra aandacht besteden aan deze groeiende groep eenzamen.

Bij Cardeau zullen wij in december een groot aantal kerstkaarten gaan schrijven om naar bejaardentehuizen en zorginstellingen te versturen. Maar, dat willen we graag samen met jullie doen, want samen kunnen we natuurlijk bij veel meer mensen een glimlach op het gezicht toveren! In december verloten wij daarom een aantal kerstkaartpakketten onder onze volgers. Stuur een kaartje naar een familielid, een verre vriend, iemand die al maanden alleen thuis aan het werken is, een familielid in het buitenland of gewoon zomaar iemand die je al een poos niet gesproken of gezien hebt. Zo steken we samen Nederland een hart onder de riem!

Kaartje tegen eenzaamheid 5

Wat kun je zelf doen?

Wil je nu al iets doen om eenzame mensen gezelligheid te bezorgen? Er zijn genoeg dingen die je zou kunnen doen, en sommige zelfs vanuit huis! Dus zelfs als je zelf ook veel tijd thuis doorbrengt, hoeft dat niet te betekenen dat je niks kan doen voor je oudere buur, een verre vriend of een kwetsbaar familielid. Andere tips zullen even moeten wachten tot het weer kan, maar je kunt natuurlijk alvast uitzoeken wat bij jou in de regio de mogelijkheden zijn!

  • Soms is een praatje of kaartje al genoeg. Ken je iemand die zijn baan is kwijtgeraakt door de crisis, iemand die een naaste is verloren of gewoon iemand die je al heel lang niet gesproken hebt? Bel degene op, stuur een kaartje of appje, en vraag hoe het met hen gaat. Soms is een vriendelijke stem al genoeg om iemands dag op te fleuren. En, als het mogelijk is, kunnen jullie zelfs afspreken om gezellig ergens een kopje koffie te doen om even bij te kletsen. (Kan ook met een thermosfles in het park!)
  • Zou je graag iets met iemand willen ondernemen? Kijk wat er allemaal in je buurt mogelijk is. Misschien is er wel een club rond iets dat jullie allebei leuk vinden, zoals een boekclub of wandelgroepje. Bij buurthuizen is vaak ook veel te doen, en je kunt ook vrijwilliger bij een bejaardenhuis worden om deze mensen eens extra te helpen.
  • Is een fysieke bijeenkomst even niet mogelijk? Met alle mogelijkheden die smartphones, tablets en laptops ons bieden kun je ook heel goed een online clubje organiseren! Kijk bijvoorbeeld met een groep vrienden samen een film via Zoom of Skype. Of gebruik videobellen om samen een tv-programma te kijken. Samen gieren van het lachen kan ook op afstand 😉
  • Verras iemand met een mooi bloemetje of een lekkere maaltijd! Er zijn veel online mogelijkheden om iemand een mooie bos bloemen te sturen, en zelfs lekker eten! Of je zet gewoon een pan of ovenschaal voor de deur. Zo kun je iemands dag smaakvol opfleuren.
  • Ga gezellig samen sporten of wandelen in het park of bos! In beweging blijven is erg belangrijk, vooral met al die kerstlekkernijen in december. In de kou lopen klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar zelfs in de winter is de natuur een plaatje, en je krijgt meteen een frisse neus!
  • Help buren die niet naar buiten kunnen of durven. Door Corona zijn er veel ouderen en kwetsbaren die de deur niet uit kunnen. Soms hebben deze mensen geen naasten om hen een handje te helpen met de boodschappen doen of in de tuin werken. Vraag als je toch naar de supermarkt gaat bijvoorbeeld eens aan die oudere dame drie deuren verderop of jij wat boodschappen voor haar mee kan nemen, of maak eens een praatje met een buur. Het is altijd fijn om te weten dat je op je buren kunt rekenen: een goede buur is beter dan een verre vriend, vooral nu!