Het is weer zomer! De tijd van zwoele zomeravonden en reizen. Agenda en laptop in de kast en hup: samen met je gezin, geliefde of beste vriendin mooie herinneringen maken. Of geniet van je eigen gezelschap en ga op een solo-avontuur! Het is dit jaar heel lastig om naar het buitenland te gaan, dus vakantie in eigen land is populairder dan ooit. Gelukkig heeft Nederland genoeg leuks te bieden om je zomer interessant te maken. Of je nou drie weken alleen op de fiets het land doorkruist, met verschillende mensen meerdere midweekjes boekt, of allerlei losse dagtripjes maakt: op avontuur gaan in eigen land kan net zo leuk zijn als een verre reis!

Herinneringen zijn er om vast te houden en op terug te kijken, maar de details van jouw avonturen vervagen al snel. Het is dus een mooi idee om dagelijks vast te leggen wat je die dag gedaan heb, wat je opviel, wie je ontmoet hebt en hoe je je voelde. Zo kunnen jij en je reisgenoten nog jaren nagenieten van de zomer van 2020. We geven je een aantal ideeën voor het bijhouden van zo’n reisdagboek en tips waarmee je jouw dagboek kan personaliseren!

Idee 1: De Old Skool-manier

Als je net al wij bent, hou je ervan om jouw vakantie-avonturen op een tastbare manier op te slaan. Natuurlijk zijn foto’s altijd leuk, maar een echt dagboek maken met pen en papier is natuurlijk helemaal fantastisch. Zo kun je namelijk nog een keer genieten van alles wat je hebt meegemaakt. Het enige wat je nodig hebt om aan jouw reisdagboek te beginnen zijn wat kantoorartikelen. Koop een mooi leeg notebook, of een speciaal reisdagboek waarin je jouw avonturen kunt vastleggen. Met een paar fijne pennen, een bescheiden schaartje en een goede lijmstift ben je helemaal compleet.

Tip: Het is handig om te zorgen dat jouw keuze een ringband heeft, zodat er ruimte genoeg is om er van alles in te plakken.

Reisdagboek 1

Idee 2: Zeg het met een kaartje (of 10)

Geen zin om die extra spulletjes in je tas mee te dragen? Dan kun je er ook voor kiezen om jezelf elke dag een kaartje te sturen. Pen en postzegels zijn dan genoeg. Zet op elk kaartje de datum, zodat je ze thuis weer in de juiste volgorde kunt teruglezen. Je zou ook elk kaartje in een envelop kunnen versturen, zodat je bij elk kaartje een tastbare herinnering van die dag kunt stoppen. Vergeet zeker niet een aantal van die heerlijk ouderwetse “Groeten uit…”-kaartjes te kiezen met foto’s van de plekken waar je geweest bent!

Idee 3: Groeten uit… de 21e eeuw!

Ben je meer van de digitale aanpak? Dat kan ook! Er zijn apps voor je telefoon waarin je jouw reis kunt vastleggen met allerlei interessante opties. Je kunt bijvoorbeeld op een kaart bijhouden waar je allemaal geweest bent (of de app doet dat automatisch voor je) en bij elke locatie kun je foto’s en verhalen toevoegen. Met de privacy-instellingen kun je bepalen wie jouw dagboek mogen lezen. Sommige apps geven de mogelijkheid om na afloop van je vakantie jouw dagboek in boekvorm uit te printen. Zo wordt jouw reis een mooi en strak koffietafelboek!

Tip: Het nadeel van een app is dat je geen tastbare aandenkens kunt toevoegen. Je kunt daar natuurlijk wel een foto van maken en in je app toevoegen. Lekker minimalistisch 😉

Reisdagboek 2

Tips waarmee je jouw reisdagboek helemaal uniek maakt:

Hier zijn een aantal creatieve ideeën waarmee je jouw reisdagboek helemaal kan personaliseren - of je hem nou op de ouderwetse of de digitale manier maakt!

  • Plattegronden, toegangskaartjes, toeristische brochures, visitekaartjes, facturen, bonnetjes, krantenartikelen, menu’s: Misschien voel je je bij vlagen een obsessieve verzamelaar, maar dit zijn de klassieke ingrediënten van een reisdagboek! Als het papier groot genoeg is, zou je er ook een omslag voor je dagboek van kunnen maken.
  • Kleine gebeurtenissen en observaties: Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen. Valt jou iets aparts op? Verbaas je je ergens over? Had je een interessant of inspirerend gesprekje in een museum? Een rare buurvrouw in die ene B&B? Deed jouw kind iets ontzettend mafs? Vreselijk gelachen om niets met je beste vriend? Schrijf het op. Het zijn juist die kleine dingen die jouw dag en reis kleur geven en waar je met plezier aan terug zult denken.
  • Brief- en muntgeld: Alleen als je toch naar het buitenland gaat natuurlijk 😉 Een kunstige manier om het wisselgeld wat je overhoudt een mooi doel te geven.
  • Een uitdaging: Streef er naar om elke dag in ieder geval 1 pagina vol te schrijven met wat je die dag hebt meegemaakt. Helemaal vol. Ook als je de hele dag op het strand geluierd hebt! App-gebruikers kunnen een woordaantal met zichzelf afspreken. Vraag je kinderen wat zij het leukste aan de dag vonden. Kunnen ze zelf schrijven? Laat ze dan ook een stukje bijdragen. De manier waarop kinderen naar de wereld kijken is altijd verrassend!
  • Ansichtkaarten: Ook als je jezelf niet elke dag een kaartje stuurt, zijn kaartjes een mooie toevoeging aan je reisverslag.
  • Flessenlabels: Het is altijd spannend om nieuwe gerechten en drankjes uit te proberen en dat kan je vastleggen door het label van de fles in jouw dagboek te verwerken. Hartstikke mooi, zo’n bierlabel in het Kroatisch, Japans of Spaans!
  • Instant foto’s: Lekker nostalgisch maar toch hip! Deze manier van foto’s maken is weer helemaal in!
  • Gedroogde bloemen: Geef kleur aan je dagboek met de lokale flora. Dat brengt je weer helemaal terug op je vakantiebestemming!
  • Schetsen: Maak schetsen van jouw favoriete maaltijd, plekje, gebouw, boom, etc. Vind je dat je niet kan tekenen? Geen zorgen, niemand die het ziet. Heb je kinderen? Die doen daar meestal minder moeilijk over. Laat hen lekker op de pagina’s losgaan!
  • Gedichtjes: Ben je beter met woorden dan tekeningen? Schrijf eens een gedichtje of iets wat je gezien of meegemaakt hebt! Zo denk je op een hele andere manier na over de gebeurtenissen.

Nu we waarschijnlijk even niet op lange en verre reizen gaan, is dit een geweldig moment om dichterbij huis op ontdekkingstocht uit te gaan. En een reisverslag is een leuke manier om later nog eens opnieuw van jouw zomer na te kunnen genieten. Je zit er gelijk weer helemaal in! Laat jezelf op de pagina’s van je dagboek lekker gaan, want des te interessanter wordt het om terug te kijken. Fijne zomer toegewenst!